contact          H O M E     

                                                                                                                        

                                          Goldfinger

                                                              (Juliet x Ratte)

 

Deze aardappelen behoren tot de fingerlingen. Dit zijn lange en dunne knollen.

Dit ras heeft een hoog aantal knollen met een gele schil en geel vlees.

Het kooktype is afhankelijk van het moment van rooien en loopt van B tot C.

Goldfinger kan het beste in de schil gekookt worden.

Gebruik ruim water en kook ze niet droog. De schil laat zich gemakkelijk verwijderen.

Ook geschikt voor de oven in folie.

 

Bij het poten zorgen voor een niet te grof pootbed. Dit komt de vorm ten goede.

Bij de keuze van de grond in aanmerking nemen dat het ras gevoelig is voor schurft.

Gezien het grote aantal knollen en de lengte hiervan is het noodzakelijk te zorgen voor een brede rug.

Het is te over wegen om te kiezen voor 90 cm of beddenteelt.

Goldfinger geeft een zeer hoge opbrengst met een onregelmatige sortering.

Bij een aantal van 3 of minder knollen per meter geeft dit niet direct een lagere opbrengst maar een diverse sortering.

Kleiner (of gesneden) pootgoed met een kleinere pootafstand geeft een betere sortering.

De lengte van de knollen kan bij machinaal poten problemen geven.

Bij de vermeerdering heeft het gewas, door de gevoeligheid voor Y-virus, aandacht nodig.

De bemesting is normaal tot iets boven normaal.

Bij de rassen waartoe Goldfinger behoort is de smaak belangrijk, daarom zeer voorzichtig met bemesten.

Om regelmatige groei en vorm te bevorderen is overbemesten niet aan te bevelen.

De rijptijd is midden laat. Het tijdstip van rooien wordt bepaald door de grote van de knollen en/of het owg.

Bij het rooien geen zeefmat met een grote steek gebruiken in verband met beschadiging door vastzitten in de mat.

Het ras laat zich goed bewaren. De kiemrust is normaal. Sorteren vraagt door de zeer lange knollen een andere benadering.

Het aanzien wordt meer bepaald door de lengte dan door de diameter.